Jeziora, zalewy

Znane jest zjawisko eutrofizacji, czyli tzw. przeżyźnienie, powstające na skutek zbyt dużej ilości pierwiastków biogennych (takich jak azot czy fosfor) wprowadzanych do zbiornika wodnego z działalności rolnej oraz przemysłowej człowieka.

Poważne zaburzenie równowagi ekosystemu wodnego prowadzi do znacznego wzrostu mikroorganizmów, między innymi: bakterii, sinic, glonów, a co za tym idzie do widocznego efektu, jakim jest zakwit wody. Na dnie zbiornika gromadzą się muły, prowadzące do zmniejszenia jego głębokości.

Zgromadzone na dnie zbiornika osady zawierają znaczną część związków, które w nadmiarze zanieczyszczają środowisko wodne.

Dlatego jednym z niezbędnych działań dążących do oczyszczenia zbiornika wodnego jest usunięcie osadów dennych. Wydobywane ich tradycyjnymi metodami powoduje, że są one wysoce uwodnione, co stanowi główny problem późniejszego zagospodarowania.

Jedną z tradycyjnych metod odmulania zbiorników jest uprzednie spuszczenie wody ze zbiornika, a następnie wprowadzenie sprzętu ciężkiego na teren zbiornika w celu wydobycia zalegających osadów. W konsekwencji zbiornik całkowicie traci swoją funkcjonalność podczas prowadzonego procesu.

Technologia kontenerów syntetycznych SoilTain® umożliwia wydobycie zalegających osadów z dna bez spuszczania wody ze zbiornika, a co za tym idzie degradacja ekosystemu wodnego jest niewspółmiernie niższa. Zyskuje się również aspekty ekonomiczne takie jak obniżenie kosztów transportu przez wzgląd na znacznie mniejszą ilość odwodnionego osadu do wywiezienia oraz zdecydowane ograniczenie użycia sprzętu ciężkiego.

Z kolei porównując technologie kontenerów syntetycznych SoilTain® do metod czerpakowego pobierania osadów można stwierdzić znaczne przyspieszenie realizacji zadania oraz większą efektywność i precyzję poboru osadu z dna.

Osad odwadniany w kontenerach syntetycznych posiada również dużo mniejsze uwodnienie niż osad wydobywany z dna na szalandy czy taśmy.

Zobacz również inne zastosowania

Korzystanie ze strony oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, niektóre mogą być już zapisane w przeglądarce.
Więcej informacji w Polityka Cookies.